< návrat zpět

ONLINE PORADNA


Téma: Koleno při běhání rss

Zaslal/a 21.3.2016

Dobrý den, běhám tři roky ultramaratony okolo 100 km, mívám tak 7 – 8 závodů ročně, do toho tréninky, většinou 3 x v týdnu po práci do 12 km a jeden delší běh do 50 km o víkendu, když nemám závod. Občas místo kombinuji s cyklistikou, kdy třeba místo dlouhého víkendového výběhu jedu na kole. V listopadu 2015 jsem při jednom delším závodu přetížil kolena. 14 dní mě bolela při sezení v práci. Dal jsem si úplný klid 2 měsíce a pak se postupně začal vracet do tréninku, zatím se závody do 50 km a maximálně 1 x za měsíc, všechny dlouhé víkendové běhy jsem snížil max. do 30 km. Kolena se výrazně zlepšila, přesto ale většinou od 25 km pociťuji mírnou bolest. Není to nic hrozného a nestupňuje se. Druhý den po běhu je to úplně v pořádku, kolena mě nebolí při chůzi, do schodů ani při sezení. Před rokem jsem chodil preventivně k fyzioterapeutovi k celkovému srovnání, pomocí cviků si napravil propadlé příčné klenby a konzultoval s ním i běžecké boty. Ty jsem si pak vybral během speciálního měření v běžecké prodejně a při výběru se řídil radou fyzioterapeuta. Boty vyřazuji z běhu, jakmile mají sešlapané tlumení, což bývá po naběhání cca 800 – 1000 km. Bolest (nebo spíše nepohodu) nedokáži přesně lokalizovat. Je to jakoby na více místech – těsně nad/pod koleny, případně po stranách nebo na povrchu, uprostřed kloubu bolest nepociťuji. Mohu se optat, čím by to mohlo být způsobené, případně poradit nějaké cviky, kterými by se ten problém dal odstranit? Děkuji.


, #000244
Ahoj Jirko,
běhám taky moc rád a taky se mi podařilo přetížit koleno. Ono pokud půjdeš za obyčejným ortopedem a povíš mu, že jsi neměl úraz, tak ti předepíše nějaký voltaren, zhubnout a brát kloubní výživu.
Maximálně udělá nějaké vyšetření, ale pokud tam nic nebude vidět (což na 100%) , tak bude, tak ti nabídne, že to koleno otevře... nedoporučuji.
Osobně moc rehabilitaci v podobě sedavého zaměstnání nevidím. Koleno - kloubní lůžko se může dávat do kupy i několik měsíců. Jak píšeš, tak jsi jej docela brzo zatížil. Nemáš třeba vodu, která ti zrosolovatěla?